מהי שיטת הניקוד בתעבורה?

משרד התחבורה בישראל מטיל נקודות על נהגים המפרים את חוקי התנועה, במטרה למנוע עבירות תנועה חוזרות. כמות הנקודות שנצברות משקפת את רמת הסיכון של הנהג בכביש. בדרך כלל, נקודות תעבורה נמחקות אוטומטית שנתיים לאחר ביצוע העבירה. עם זאת, נהגים שצוברים מספר גבוה של נקודות עשויים להיות מחויבים לעבור תהליכי תיקון מטעם משרד הרישוי, ולעיתים אף עלולים להיתקל בסנקציה של שלילת רישיון הנהיגה למשך תקופה של עד תשעה חודשים. במאמר זה נבחן את מערכת הניקוד בישראל, את זמני המחיקה של נקודות תעבורה, את הדרכים למחוק נקודות באופן פעיל, ואת היתרונות של פנייה לעורך דין תעבורה מוסמך לצורך כך.
שיטת הניקוד בישראל נועדה למעקב אחר נהגים שהורשעו בעבירות תנועה, במטרה למנוע הפרות חוזרות של החוק. לפי שיטה זו, בנוסף לעונש המוטל על הנהג (כגון פסילת רישיון או קנס), מצטברות נקודות בהתאם לחומרת העבירה, כמו מהירות מופרזת או נהיגה תוך שימוש בטלפון. ככל שהנהג צובר יותר נקודות, כך יוטלו עליו אמצעים לשיפור התנהגותו.
על פי סעיף 69א לפקודת התעבורה, שר התחבורה יכול לקבוע, בהסכמת שר המשפטים, תקנות לרישום נקודות בגין עבירות תנועה, שיכללו את סוגי העבירות ומספר הנקודות שיתווספו לכל עבירה של בעל רישיון.
בנוסף, ניתן להחיל עם נהגים שצברו נקודות  בחינות, בדיקות רפואיות, הדרכות והגבלות על החזקה ברישיון נהיגה אשר יתווספו לכל עונש שהוטל על ידי בית המשפט בגין העבירה.
איך עובדת שיטת הניקוד?
לכל עבירת תעבורה נקבע מספר נקודות בהתאם לחומרת העבירה, והנקודות נצברות לחובת הנהג ברישיון הנהיגה שלו. צבירת מספר נקודות גבוה עלולה להוביל להשלכות חמורות, כגון:
– קנסות כספיים גבוהים.
– פסילת רישיון נהיגה.
– השתתפות בקורס נהיגה מונעת.
– העלאת פרמיית ביטוח הרכב.

מחיקת נקודות

נקודות תעבורה נמחקות אוטומטית לאחר פרקי זמן שונים, תלוי במספר הנקודות שצברתם:
עד 22 נקודות: נמחקות לאחר שנתיים ללא עבירות נוספות.
22 נקודות ומעלה: נמחקות לאחר 4 שנים ללא עבירות נוספות.
לדוגמא: אם נהג צבר 8 נקודות תעבורה בעקבות עבירה אחת, הנקודות הללו יימחקו כעבור שנתיים מהתאריך שבו בוצעה העבירה. חשוב לציין כי משך הזמן שבו הנקודות נשארות בתוקף משתנה בהתאם למספר הנקודות שהצטברו לחובת הנהג.

חשוב לציין כי תנאי למחיקת נקודות הוא אי ביצוע עבירות נוספות במהלך התקופה. אם צברתם 12 נקודות ומעלה, תדרשו לעבור קורס נהיגה מונעת כתנאי למחיקת הנקודות.

כיצד מוחקים נקודות תעבורה?

ישנם כמה דרכים אפשריות למחיקת נקודות התעבורה אשר נזקפו לחובתם:

מחיקה אוטומטית: 

עד 22 נקודות: לאחר שנתיים.
מעל 22 נקודות: לאחר 4 שנים.
   
ביצוע קורסי נהיגה מונעת:
12-22 נקודות: קורס בסיסי (4 שעות) ימחק את כל הנקודות.
24-35 נקודות: קורס מתקדם (6 שעות) ימחק את כל הנקודות.
מעל 36 נקודות: רישיונכם ייפסל למשך 3 חודשים.
מחיקת נקודות תעבורה: איך לעשות את זה בצורה יזומה?
מחפשים איך למחוק נקודות תעבורה בצורה יזומה? נקודות תעבורה מתיישנות אוטומטית לאחר זמן, בהתאם למספר הנקודות שצבר נהג. עם זאת, ישנן דרכים נוספות לשפר את המצב. נהגים יכולים להמיר קנסות ונקודות לאזהרה בלבד או להגיש בקשה להישפט בבית המשפט, ובכך יש סיכוי לבטל את הנקודות. אם אתם רוצים לדעת איך למחוק נקודות תעבורה, המידע הזה יספק לכם את כל האפשרויות העומדות לרשותכם.

איך לבצע המרת נקודות תעבורה לאזהרה?

המרת נקודות תעבורה לאזהרה היא דרך מצוינת עבור נהגים להימנע מצבירת נקודות נוספות ומהצורך בתשלום קנסות. כדי לבצע את ההמרה, יש שתי אופציות עיקריות. הראשונה היא להגיש בקשה להמרה מיד עם קבלת הדוח עצמו. אפשרות זו מאפשרת לתקן את המצב כבר בשלבים הראשונים. האופציה השנייה היא לפנות למרכז פניות הנהגים במשטרה, שם ניתן להגיש בקשה להמרת הנקודות באזהרה. כל אחת מהדרכים הללו יכולה לעזור לכם להקל על ההשלכות של עבירות תנועה ולשמור על רישיון הנהיגה שלכם בתוקף.

מה לעשות אם לא אתם נהגתם ברכב בעת ביצוע עבירה?

במידה ואינכם אלה שנהגתם ברכב שלכם ומישהו אחר הוא זה שנהג וזה שביצע את העבירה, יש מספר צעדים שעליכם לנקוט. קודם כל, עליכם להעביר הצהרה מהנהג שנהג בפועל לרשויות, במסגרת פרק הזמן הקבוע בחוק. את ההצהרה יש להעביר למחלקת פניות הנהגים של משטרת ישראל. אם קיבלתם זימון לדיון בבית המשפט לתעבורה, עליכם לבצע הסבת שם נהג בבית המשפט, כלומר, לעדכן את פרטי הנהג שביצע את העבירה כדי שיטופל בהתאם. פעולה זו תסייע לכם להימנע מהשלכות משפטיות שלא מגיעות לכם.

איך להגיש בקשה להישפט על נקודות תעבורה?

אם צברתם נקודות תעבורה ונרשמו לחובתכם, יש לכם זכות להגיש בקשה להישפט בתוך תשעים ימים ממועד קבלת הדוח. מבחינה משפטית, כל עוד לא שילמתם את הדוח, אתם נחשבים לחפים מפשע. כלומר, עד שתודו בביצוע העבירה על ידי תשלום הדוח או עד שיוכח אחרת בבית המשפט.
חשוב לציין שניהול הליך משפטי בגין נקודות תעבורה יכול להיות ממושך ולדרוש מאמצים רבים, ואף עלויות כספיות גבוהות. לכן, אם עבירת התנועה שביצעתם חמורה יחסית, כדאי לשקול לפנות לעורך דין תעבורה שמתמחה בתחום. עורך הדין יוכל להציג בפניכם את האפשרויות המשפטיות השונות ולעזור לכם להתמודד עם הרשויות בצורה המיטבית.
במקרים רבים, קיימים קשיים ראייתיים בתיקים משפטיים, ועורך דין תעבורה יכול לנצל זאת לטובתכם. הוא יכול לנהל משא ומתן עם התביעה המשטרתית כדי להגיע להסדר טיעון, שבו ייתכן ויוצעו שינויים בכתב האישום, כך שהעבירה המקורית תימחק או תוקטן, והנקודות שיצטברו לחובתכם יופחתו.
חשוב לציין: לא ניתן למחוק נקודות תעבורה באופן מיידי, ולכל דרך יש תנאים ספציפיים.

השלכות שיש נקודות תעבורה

קנס כספי: קנס בהתאם לחומרת העבירה.
רישום פלילי: עבירות חמורות עלולות להוביל לרישום פלילי.
פסילת רישיון נהיגה: צבירת נקודות רבות עלולה להוביל לפסילה.
השתתפות בקורס נהיגה מונעת: חובה להשתתף בקורסים לאחר צבירת מספר נקודות מסוים.

עדיין יש שאלות?

השאר פרטים וקבל ייעוץ

    אתר זה משתמש בקובצי Cookie כדי להציע לך חווית גלישה טובה יותר. גלישה באתר זה מהווה הסכמה לשימוש שלנו בעוגיות.